Dec 11, 2008

PESTO SAUCE

Last week saya cuba buat pesto sauce. Sos ni sedap dimakan dgn pasta. Lebih sedap kalau boleh kunyah pine nut yg tak dikisar halus lumat.
Resepinya saya ambil dari internet je. Kalau nak buat sos ni katanya lebih sedap kalau ditumbuk je daun basil tu instead of kisar. Tapi saya kisar je guna food processor bukannya blender sbb sos ni tak perlu letak air. Dia macam paste sahaja. Bukannya cair berkuah.

Bahan2:
2 cwn basil leaves
2-3 sudu besar pine nuts
1/2 cwn parmesan cheese
1 Garlic
Extra virgin olive oil
Black pepper & salt to taste
Pasta (apa2 saja-last time saya guna linguine)

Masukkan semua bahan dalam food processor dan kisar. Tak perlu lumat sangat..nanti tak sedap especially kalau tak boleh kunyah pine nuts yang crunchy tu.
Dah siap, boleh lah digaul dgn pasta yang telah direbus terlebih dahulu
.
Mmmm...yummy....
Selamat mencuba...

2 comments:

  1. ustazah,
    -that green linguine look odd to me.. i seldom try anything except the original 'red-boring' spagetti.. haha..

    but still wonder mcmn agaknya rasa dia kan.. bila nak jemput saya dtg makan ni... asyik experiment sendiri je..

    ReplyDelete
  2. meh le sekarang juga.. he he ;-) Ada lagi semangkuk. Ptg tadi ada tetamu datang... kebetulan ada lagi sos yg simpan dalam freezer..hmm apalagi hidang pasta lah

    ReplyDelete